Teamanalyse
Skal du få noe av betydning gjort i dag, er det sjelden individuell innsats som ligger bak. Du trenger velfungerende, produktive team. Et team er mer enn summen av individenes kompetanse og intelligens. Teamets viktigste egenskap er dets relasjonsintelligens, og denne egenskapen kan trenes opp. Gjennom teamanalyser og -coaching vil teamet oppdage seg selv og starte arbeidet med å forbedre seg innenfra.

Den viktige balansen
Når din virksomhet leverer resultater, skjer det som regel som følge av arbeid utført i et team. Forskning og erfaring tilsier at de beste resultater skapes i team som kjennetegnes av en fin balanse mellom det å ha det bra – positivitet, og det å levere – produktivitet.
Men team er kompliserte skapninger. Et team er ikke en maskin med utskiftbare deler, men en levende organisme. Det har sin egen dynamikk, sjel, vilje og humørskifter. «Dagsformen» til et team kan være overraskende lite i samsvar med hvordan det står til hos de enkelte medlemmer av teamet. På godt og vondt.
Systemperspektiv på team
En systemorientert tilnærming til team handler om å jobbe med teamet, ikke individene. Det er ikke du og du og du som er kundene, det er det dere skaper sammen, ofte utenfor deres egen kontroll. Teamet er kunden; teamet skal ledes mot å oppdage seg selv, reflektere over den nye innsikten og gjøre det som kreves for å bli «den beste utgaven av seg selv», for å bruke en velkjent floskel i coaching.


Team Diagnostic
For å kickstarte denne prosessen bruker vi diagnoseverktøyet Team Diagnostic, skapt av det amerikanske Teamcoaching International og tilpasset norske forhold blant annet i samarbeid med Leveraas AS.
Team Diagnostic er et anonymisert verktøy som måler teamets produktivitet og positivitet på syv faktorer hver. Ved å løfte det bort fra det enkelte teammedlemmet til et overordnet systemperspektiv avdekker det aggregerte resultatet et fotavtrykk for hvordan teamet ser på seg selv akkurat nå.
Denne innsikten gir et startpunkt for teamets videre reise mot et «dream team». Resultatene skapes ved fasilitering og coaching av teamet som helhet. Teamdiagnosen gir gode føringer for hvor innsatsen skal fokuseres.
Som i annen coaching er det den som coaches – altså teamet – som må gjøre jobben. Systemcoachingen støtter teamet i denne prosessen gjennom bevisstgjøring, speiling, trening, øvelser og dialog.
Slik gjør vi det

1. Kartlegging
Samtaler med teamleder og utvalgte medlemmer av teamet for av få et inntrykk av hvor dette teamets utfordringer og muligheter ligger og diskusjon om totale rammer for hele prosessen.
2. Datainnsamling og analyse
Design av undersøkelsen, utsendelse og svar (anonymiseres) fra hvert enkelt medlem av teamet.
3. Resultater
Team-samling, 1-2 dager, hvor vi går gjennom og skaper bevisstgjøring og eierskap til resultatene. Denne første workshop’en gir pekepinner om hvordan de 3-5 neste workshopene skal designes.
4. Utvikling
Med utgangspunkt i analyseresultatene, designer vi en prosess som adresserer utfordringene som er avdekket. Denne prosessen går over 3-5 innsjekkingsmøter á 1-3 timer, gjerne virtuelt, fordelt over 4-8 måneder.
5. Evaluering
Ny teamdiagnose med påfølgende team-samling. Denne nye undersøkelsen vil si noe om hva teamet har oppnådd siden den første samlingen, – et grunnlag for å feire seg selv og et fundament for videre suksess.
Varighet og omfang
Hele prosessen tar typisk 4-8 måneder. Den «ideelle» løsningen inkluderer 2 analyser (før og etter) + 2 dagers kick-off + 3 innsjekkinger + avsluttende heldagssamling. Ta kontakt for å diskutere mulighetene og bli enige om pris.

Call Paal
Kontakt meg i kontaktskjemaet, eller send en mail til paal@leveraas.no eller ring meg på telefon 982 16 666. Jeg gleder meg til å høre fra deg.
Dette er interessant - jeg vil vite mer!
Ofte stilte spørsmål
Hvordan fungerer Team Diagnostic?
Hvor lenge må teamet ha vært et team før det kan måles?
Hvor lenge bør et teammedlem ha vært i teamet før vedkommende kan tas med i team-målingen?
Hvor store kan teamene være?
Hva er forskjellen på Team Diagnostic og team-building?
En gang i tiden var det meget populært å sende team ut i skogen og opp i trærne i håp om å skape team-ånd. Det har sin misjon, men har en kortvarig effekt. Teamutvikling og -coaching har som mål å skape bærekraftig endring over tid.